Wat is een brommobiel

Kom naar het brommobielcenter van Brabant!

Een brommobiel is..

Een kleine auto waarin men zonder (auto)rijbewijs mag rijden. De bestuurder moet zich houden aan verkeersregels voor een auto. De maximale snelheid bedraagt 45 km/h, dit geldt voor zowel buiten als binnen de bebouwde kom en zijn uitgevoerd met een dieselmotor. Aixam is het eerste merk dat een volwaardige elektrische brommobiel heeft ontwikkeld. In een brommobiel is plaats voor maximaal 2 personen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse modellen en types, van vrachtauto tot sportmodellen, van stadsmodellen zoals de Aixam City tot een Aixam Crossover met veel ruimtebeleving en ruimte-effectiviteit.

Een brommobiel is dus een voertuig dat op een kleine personenauto lijkt, maar technisch als bromfiets wordt gezien. Om een brommobiel te mogen besturen dient u minimaal 16 jaar oud te zijn en een theorie- en praktijkexamen voor de brommobiel hebben behaald (AM rijbewijs). Richtlijn 2002/24/CE betreft de Europese homologatie van brommobielen (gemotoriseerde voertuigen met 4 wielen). Deze richtlijn bevat de drie fundamentele criteria betreffende snelheid, ledig gewicht en het maximale vermogen, behorende bij brommobielen.

De geschiedenis van de brommobiel

De brommobiel komt uit Frankrijk, waar in de jaren ’70 gezocht werd naar een nieuw type makkelijk vervoermiddel waarmee men comfortabel, overdekt maar zonder rijbewijs kon en mocht rijden. Maar pas in de jaren ’80 werden ze populair. De brommobiel bracht mensen die moeite kregen met het besturen van hun auto, of die geen rijbewijs hadden een stuk vrijheid en onafhankelijkheid die een brommer of fiets niet bood. Dit tegen lage brandstofkosten en met weinig rompslomp.  De eerste brommobielen zijn niet  te vergelijken met de moderne brommobiel. U ziet hier enkele brommobielen vanaf 1975 tot de uiteindelijk evolutie van de prachtige AIXAM Vision serie van nú.
Meer over de historie van de brommobiel, klik hier

Wettelijke voorwaarden brommobiel

Volgens de wetgeving mag het ledig gewicht van een gemotoriseerde brommobiel niet meer zijn dan 350 kg. De maximale snelheid is minder of gelijk aan 45 km/u en het maximale vermogen is minder of gelijk aan 4kW (5,6 PK). Brommobielen zijn gelijk aan bromfietsen en mogen worden bereden met een rijbewijs AM (ook na de medische keuring te behouden), B of A. Brommobielen moeten volgens de wet aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Europese typegoedkeuring
 • Kentekenplicht
 • WA-verzekering
 • Twee zitplaatsen
 • Maximumgewicht 350 kg
 • Maximumsnelheid 45 km/uur
 • Maximumvermogen 4 kW (5,6 pk)

De voordelen van de brommobiel

 • Geen autorijbewijs nodig
 • Geen wegenbelasting
 • Geen APK
 • Automatische transmissie
 • Zeer laag brandstofverbruik (1l/ 30km) Milieu besparend!

De luxe van een brommobiel

Dat een brommobiel tegenwoordig niet alleen qua looks op een ‘gewone’ personenwagen lijkt maar ook aan de binnenkant de luxe heeft zie je aan bijvoorbeeld de elektrische ramen, getint glas, diefstalbeveiliging, centrale deurslotvergrendeling met afstandsbediening,verarming en de achterruit verwarming. Ook is de brommobiel verkrijgbaar en eventueel ook elektrisch. Ook heeft de brommobiel veel bagageruimte (tot 1100 liter). Ook aan entertainment is gedacht, Radio / CD / MP3 staat tot uw beschikking. Daarnaast beschikt de brommobiel ook nog voor een hoge instap. De veiligheid is natuurlijk ook heel belangrijk,Aixam heeft een beproefde kooiconstructie, mistlampen en ruitenwissers voor en achter voor het zicht. Desgewenst kan de brommobiel opgepikt worden met bijvoorbeeld lichtmetalen velgen.

Hoe veilig is een brommobiel

Uit een recent onderzoek in Frankrijk is gebleken dat in brommobielen de minste verkeersslachtoffers vallen (slechts 0.38% van alle verkeersslachtoffers). Dus we kunnen wel stellen dat dit erg laag is. Hoe dit komt? AIXAM was de eerste fabrikant van brommobielen die zich bekommerde om de veiligheid van de gebruikers. Sinds 1988 onderwerpt AIXAM al haar modellen aan crash tests door middel van botsingen aan de voor-, zij- en achterkant, hoewel de wetgeving dit niet voorschrijft. AIXAM is de enige fabrikant van brommobielen die voor al deze autotests is geslaagd.

Wanneer mag ik rijden in een brommobiel

Met een AM-rijbewijs mag je in een brommobiel rijden. Iedereen die een (auto of motor) rijbewijs heeft gehad houdt automatisch het AM rijbewijs.
Ben je nog niet in het bezit van een AM rijbewijs dan kun je deze vanaf 16 jaar halen. Hiervoor dien je een theorie-  en praktijkexamen af te leggen bij het CBR. Wanneer je bent geslaagd kun je vervolgens het AM rijbewijs aanvragen bij jouw gemeente. Klik op deze link voor meer informatie

Wat is het verschil tussen een brommobiel en een invalidewagen

Voor een brommobiel gelden dezelfde verkeersregels als voor een auto. Ze zijn veel luxer en comfortabeler uitgevoerd dan een invalidevoertuig. Een invalidevoertuig mag in principe alleen op het fietspad rijden.

Vanaf welke leeftijd mag ik in een brommobiel rijden

Vanaf 16 jaar mits in het bezit van een AM rijbewijs. Iedereen die al een A rijbewijs (motor) of B rijbewijs (auto) heeft (gehad) heeft ook automatisch het AM rijbewijs. Wanneer het gewone rijbewijs niet verlengd wordt behoudt men het AM rijbewijs. Hiermee mag je rijden in een brommobiel. Heb je nog nooit auto of motor gereden en heb je dus geen A- of B rijbewijs dan kun je theorie- en praktijklessen volgen en aansluitend een examen afleggen bij het CBR. Ben je hiervoor geslaagd dan kun je bij het gemeentehuis het AM rijbewijs ophalen

Hoever kan ik met een brommobiel rijden

AIXAM heeft een tankinhoud van 16 liter. De motor verbruikt ongeveer 3,5 liter voor honderd kilometer. De brandstoftank wordt als het goed is nooit helemaal leeg gereden. In de praktijk rijdt een AIXAM tussen de 300 en 400km rijden op één tank.

Moet ik gordels om in een brommobiel

Het is verplicht om een veiligheidsgordel om te doen. Dit geldt voor zowel de bestuurder als voor de passagier. Is uw passagier jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1.50 meter dan is een goedgekeurd kinderzitje verplicht.

Rijbaan en maximumsnelheid van een brommobiel

Brommobielen moeten op de rijbaan rijden en niet op het fietspad. Op autowegen, autosnelwegen en op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer is ook niet toegestaan. De maximumsnelheid bedraagd 45 kilometer per uur, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Kenteken en verzekering voor een brommobiel

Brommobielen zijn voorzien van een kenteken en moeten minimaal WA verzekerd zijn (Wettelijke Aansprakelijkheid). Lees meer op verzekering voor een brommobiel

Brommobiel zowel nieuw als gebruikt

Zoekt u een nieuwe of gebruikte brommobiel dan heeft u bij brommobielcenter Brabant een grote keuze uit brommobielen van diverse merken en prijzen. GVA Garage Vink Asten vindt kwaliteit belangrijk. Vanaf € 4.500,- krijgt u de uitgebreide brommobielgarantie. Op een nieuwe AIXAM geldt een fabrieksgarantie van maar liefst 5 jaar op de motor en 24 maanden op het voertuig. Deze garantie is van toepassing op zowel het arbeidsloon als de onderdelen. Deze garantie is overdraagbaar. Dit betekend dat als u een occasion AIXAM koopt, de fabrieksgarantie blijft gelden. Loop gerust vrijblijvend binnen, GVA Garage Vink verwelkomt u graag en beantwoord met plezier uw vragen. Kunt u niet zelf naar Asten komen? Zij komen graag naar u toe. Brommobielen zijn hun passie. Zij zijn pas tevreden als u dit ook bent. Het is niet voor niets dat zij bekend staan om de.uitstekende service! Heeft u een auto in te ruilen? Naast AIXAM en MEGA Brommobieldealer is GVA Garage Vink Asten ook een bij BOVAG autobedrijf.
Uw brommobiel wordt bij u thuis afgeleverd. U krijgt een uitgebreide instructie en er wordt samen met u een route gereden. U bent uiteraard de chauffeur. Bedenk van tevoren gerust een traject die u vaak wilt gaan rijden zo kunt u alvast wennen aan uw nieuwe aanwinst. Er wordt hier echt de tijd voor genomen zodat u zich niet gehaast hoeft te voelen.
De brommobiel heeft bij aflevering een onderhoudsbeurt gekregen. De eerstvolgende beurt is na 5.000 kilometer of na een jaar. Het advies is om dit ook op te volgen. Het onderhoud verhoogt de levensduur en waarborgt ook de veiligheid. De brommobiel wordt wanneer u dit wenst bij u opgehaald. In bijna alle gevallen zal deze de volgende dag weer bij u terug gebracht worden. U kunt uiteraard ook zelf naar Asten rijden. Onder het genot van koffie of thee kunt u aan de leestafel wachten terwijl er aan uw brommobiel gewerkt wordt. Maakt u hiervoor wel een afspraak zodat er ook meteen aan begonnen kan worden. Het zou jammer zijn wanneer u onnodig moet wachten omdat er nog geen brug vrij is.

Brommobielen

GVA Garage Vink Asten is iedere doordeweekse dag geopend van 8:00 tot 18:00u.
De werkplaats tot 17:00u Zaterdag zijn zij van 9:00u tot 16:00u geopend. Als u niet zelf naar Asten kunt komen dan komen zij graag naar u toe. Maak hiervoor gerust een afspraak.

BROMMOBIELCENTER BRABANT

GVA Garage Vink Asten is gevestigd in de gemeente Asten-Heusden, in de provincie Noord-Brabant. De gemeente Asten maakt deel uit van de plusregio Eindhoven. De gemeente Asten grenst aan Limburg. Brommobielcenter Brabant is zodoende perfect gelegen voor mensen die woonachtig in de provincie Brabant. De klantenkring van Garage Vink Asten beperkt zich dan ook niet enkel tot Asten, Someren, Helmond, Deurne, Boxmeer of Eindhoven, maar ook klanten uit omliggende plaatsen als Someren-Heide, Someren-Eind, Heusden, Neerkant, Ommel, Liessel, Vlierden, weten de weg naar hét Brommobielcenter voor Brabant te vinden.

BROMMOBIELCENTER voor LIMBURG

Brommobielcenter Brabant is zodoende perfect gelegen voor mensen die woonachtig in de provincie Limburg. Omdat Asten direct grenst aan de provincie Limburg zijn plaatsen als Venlo, Venray, Meijel, Griendtsveen, Grashoek, Ysselsteyn, Ospel, Nederweert, Heybloem en Panningen, allemaal gelegen op nog geen 30 minuten afstand van hét Brommobielcenter  Brabant. www.brommobielcenterbrabant.nl

Brommobiel

Back to top