Is het verplicht om een AM rijbewijs te hebben als ik wil rijden in een brommobiel

Iedereen die een AM rijbewijs heeft mag rijden in een brommobiel. Ook als het autorijbewijs niet verlengd wordt behoudt men het AM rijbewijs. Jongeren kunnen vanaf 16 jaar een AM rijbewijs halen.

AM rijbewijs

Hoe weet ik of ik een AM rijbewijs heb?

Wanneer je een auto- of motorrijbewijs hebt (gehad) dan heb je automatisch het AM rijbewijs. Dit blijft zo ook wanneer het autorijbewijs niet verlengd wordt.

Hoe verkrijg ik een AM rijbewijs

Wanneer u nog nooit een autorijbewijs of motorrijbewijs heeft gehad dient u bij het CBR een theorie en praktijk examen af te leggen. Het praktijkexamen wordt op een verkeersluwe plek afgenomen. De kosten voor een theorie examen bedraagt € 25,55 De kosten voor het praktijkexamen bedraagt € 99,-Wanneer u hiervoor slaagt kunt u vervolgens uw rijbewijs bij uw gemeente aanvragen. U kunt voor het examen enkele lessen volgen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Mag ik rijden in een brommobiel als ik niet goedgekeurd wordt voor het autorijbewijs B

Wanneer uw autorijbewijs niet verlengd wordt dan behoudt u altijd het AM rijbewijs. Hiermee mag u in een brommobiel rijden.

Mag ik zonder rijbewijs rijden in een brommobiel

U hoeft geen autorijbewijs te hebben om in een brommobiel te rijden. U moet wel in het bezit zijn van een AM rijbewijs. Heeft u ooit een autorijbewijs of een motorrijbewijs gehad dan behoudt u het AM rijbewijs ook al is deze verlopen. Heeft u nog nooit geen rijbewijs gehad dan kunt u bij het CBR een theorie examen en een praktijkexamen afleggen. Bent u hiervoor geslaagd dan kunt u het AM rijbewijs aanvragen bij uw gemeente.

Als ik mijn rijbewijs niet verlengt heb en mijn rijbewijs inmiddels verlopen is, mag ik dan rijden in een brommobiel

U behoudt het AM rijbewijs als u deze tot minimaal 1985 altijd hebt laten verlengen. Dus is deze vanaf 1985 verlopen dan behoudt u tocht het recht op een AM-rijbewijs. Heeft u hier vragen over? Bel of mail ons gerust. 0493-696962 of mail@garagevink.nl

Mag ik rijden in een brommobiel als ik afgekeurd ben voor mijn rijbewijs

Als u afgekeurd bent voor het autorijbewijs behoudt u het AM rijbewijs. Voor het autorijbewijs gelden eisen die horen bij de snelheid van een auto. Met een auto mag je op de snelweg en daar wordt verwacht dat er met het verkeer meegereden wordt. De maximale snelheid van een brommobiel ligt op 45 km/h en daarom zijn de eisen lager. Dit verklaart waarom u afgekeurd wordt maar toch het AM rijbewijs behoud. 

Hoe verkrijg ik een AM rijbewijs

U kunt deze aanvragen bij uw gemeente. 

Ik ben in het bezit van een autorijbewijs

Heeft u een autorijbewijs (categorie B) of motorrijbewijs (categorie A), dan heeft u geen apart bromfietsrijbewijs nodig. U krijgt automatisch de categorie “AM” op uw rijbewijsdocument bijgeschreven.

Theorie examen

Bij het CBR kunt u theorie examen doen. Bij de boekhandel of bibliotheek kunt u een theorieboek met DVD kopen of lenen. Hier staan alle mogelijke vragen in. Deze kunt u thuis oefenen. Bij het theorie examen wordt een selectie van in totaal 50 vragen gemaakt. De kosten van het theorie examen bedraagt € 25,55 (prijswijzigingen die het CBR doorvoerd voorbehouden)

Praktijkexamen

Het CBR neemt het praktijkexamen af op een verkeersluw terrein. De kosten voor dit examen bedraagt € 99,-  Het is mogelijk dat u enkele theorie en praktijk lessen wenst om er zeker van te zijn dat u slaagt voor uw examen. U kunt deze lessen volgen bij een rijschool. Vraag ons gerust voor meer informatie.

Indien gewenst kunnen wij een brommobiel voor u beschikbaar stellen.

Rij-instructie

Bij aankoop van uw nieuwe of gebruikte brommobiel krijgt u een uitgebreide rij-instructie in uw brommobiel. Deze rij-instructie wordt gegeven bij aflevering van uw brommobiel bij u thuis. Hier wordt echt de tijd voor genomen. De brommobiel wordt door ons bij u thuis afgeleverd. Dit doen we door heel Nederland.

Back to top